Apple Mail Privacy en interne communicatie – hoe zit dat nu eigenlijk?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Interne communicatie zonder een mailcampagne? Bijna onmogelijk! Ondanks het feit dat wij altijd roepen dat je jouw communicatiemiddelen zo goed mogelijk op de doelgroep moet aanpassen blijt email toch wel één van de meest efficiënte kanalen voor een aantal interne doelgroepen. Maar om er zeker van te zijn dat jouw boodschap zijn doel ook daadwerkelijk bereikt is het vooral noodzakelijk om data over de mailcampagne te verzamelen: Wie opent jouw mail en wie klikt door? Wie heeft er misschien nog een reminder nodig? Met de nieuwe pricavy update van Apple Mail kan dat niet meer zo eenvoudig. Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor jouw interne communicatiecampagnes?

De privacy van de gebruikers staat bij Apple al jaren hoog op de agenda. Een tijdje terug konden gebruikers na een update bijvoorbeeld zelf kiezen of ze data wilden delen met bepaalde apps, met name met de sociale netwerken. Normaalgesproken wordt er namelijk automatisch best veel data gedeeld met Facebook & co. Als Facebook user heb je daar toestemming voor gegeven, het staat namelijk in de gebruikersvoorwaarden. Zonder toestemming kon je geen account aanmaken. Maar na de Apple Privacy update konden gebruikers ineens zelf kiezen of ze hun data wel of niet wilden delen. Fijn voor de gebruikers, maar Facebook was er minder blij mee. Immers was het een aardige klap voor het verdienmodel: Marketeers gebruiken social media om doelgroepen zo nauwkeurig mogelijk in te stellen en zo het maximale uit hun campagnes te halen. Als gebruikers minder data delen, is er minder data beschikbaar voor de campagnes. Simpel gezegd daalt daardoor de nauwkeurigheid en de waarde van zo’n social media campagne. Vervelend voor marketeers en voor Facebook!

Tot nu toe hadden de privacy updates van Apple dus nog relatief weinig te maken met interne communicatie (behalve als je de eigen medewerkers op social media wilt targeten). Bij de nieuwe update zit dat iets anders: Vanaf nu kunnen gebruikers van Apple Mail er namelijk voor kiezen om hun mailactiviteiten extra te beschermen. Dat betekent bijvoorbeeld dat Apple Mail geen data meer doorgeeft over of je een mailtje wel of niet hebt geopend, of je door hebt geklikt en meer. En dat is natuurlijk vervelend voor iedereen die werkt met mailcampagnes, dus ook voor interne communicatie. Data als de openingsrate en de click-through rate zijn namelijk best belangrijk als je wilt weten of je jouw doelgroep wel of niet hebt bereikt.

Welke data heb je nodig om de efficiëntie van jouw interne mailcampagne te meten?

Als je een mailtje verstuurd vanaf jouw persoonlijk account naar een groep medewerkers binnen het bedrijf heb je meestal geen idee of ze jouw mailtje wel lezen. Je kunt wel vragen om een bevestiging dat jouw mailtje geopend wordt, maar dan weet je nog lang niet of de ontvangers het ook daadwerkelijk lezen. Daarom roepen we het al heel lang: Gebruik de emailtools die vaak al jarenlang worden gebruikt voor externe marketing! Dan weet je namelijk niet alleen meer over het gedrag van jouw doelgroep maar kun je ook werken met dynamische content voor verschillende interne doelgroepen, bijvoorbeeld.

Deze mailprogramma’s geven jou dus inzicht in een heleboel data. Je kunt niet alleen zien wie jouw mailtje wanneer heeft geopend, maar ook hoe vaak ze erop hebben geklikt. Stonden er meerdere links in jouw email? Dan zie je precies wie waarop heeft doorgeklikt. Daarnaast wordt er nog demografische data verzameld, zoals het land waar iemand de mail heeft geopend bijvoorbeeld. Voor jouw interne communicatiecampagne zijn dit soort inzichten waarschijnlijk minder interessant omdat je jouw interne doelgroepen al relatief goed kent. Maar het punt is: Zo’n mailprogramma verzameld heel veel data voor je die jou helpt om te weten of jouw boodschap de doelgroep daadwerkelijk bereikt.

Maar vanaf nu kunnen Apple Mail gebruikers dus zelf kiezen of ze dit soort data überhaupt met jou willen delen. Als zij ervoor kiezen dat niet te willen zie je dus ook in mailprogramma’s niet meer of iemand jouw mailtje heeft geopend. Het is dus eigenlijk een stap terug: Van de beschikbaarheid van veel data waarmee we de voortgang van een interne communicatiecampagne in de gaten konden houden naar het versturen van mails zonder inzicht te hebben of het doel van de campagne wel bereikt wordt. Toch? Niet helemaal.

Efficiënte interne communicatie ondanks de nieuwe privacy update

Ten eerste is het voordeel van interne communicatie wel dat het bedrijf zelf in handen heeft welke software de medewerkers gebruiken. Dat geldt ook voor mailprogramma’s natuurlijk. De update geldt (vooralsnog) alleen voor Apple Mail gebruikers. Als jouw bedrijf werkt met Windows en gebruik maakt van Microsoft Office is er tot nu toe dus nog niets aan de hand. Maar laten we er even van uitgaan dat Microsoft op een gegeven moment een vergelijkbare update uitrolt. Hoe kun je er dan mee omgaan en hoe kun je ervoor zorgen dat jouw interne communicatie alsnog efficiënt is?

Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om jouw medewerkers te vragen om de extra bescherming van mailactiviteiten niet te activeren. Maar dat is eigenlijk niet heel efficiënt. Hetzelfde geldt voor het zoeken naar alternatieven: soms kan een ander kanaal, zoals bijvoorbeeld het intranet, een goed alternatief zijn. Maar soms blijft een mailcampagne toch wel de beste manier om jouw interne doelgroep te bereiken. Dan is het ook geen optie om voor een ander kanaal te gaan dat misschien minder goed aansluit bij de doelgroep maar jou wel inzicht geeft in meer data.Mocht dit het geval zijn kun je ervoor kiezen om het behalen van jouw doelen net anders te meten. Misschien kun je in toekomst niet meer in het mailprogramma zien of mensen wel of niet doorklikken naar de landingspagina die je in jouw mailcampagne hebt gelinkt. Maar daar zijn gelukkig ook andere manieren voor: Door je landingspagina aan een analyticstool zoals Google Analytics te linken kun je namelijk precies zien hoe veel mensen er doorklikken. En nog veel meer. Google Analytics laat je namelijk bijvoorbeeld ook zien hoe lang mensen op jouw landingspagina blijven, hoe ze doorklikken naar andere pagina’s etc. Ook kun je de links die je in jouw mailcampagne zet aanpassen, bijvoorbeeld per doelgroep. Op die manier zie je in Analytics welke doelgroep wel of niet op de landingspagina kijkt. Deze inzichten zijn misschien nog wel waardevoller dan de data die een mailprogramma je kan geven. Doorklikken zegt namelijk nog niet heel veel over het gedrag op de landingspagina zelf. En als daar alle belangrijke informatie staat die je intern wilt communiceren wil je natuurlijk weten of mensen het ook daadwerkelijk lezen en bekijken, toch?

Het vraagt dus misschien een paar kleine aanpassingen maar ondanks de Apple Mail Privacy update kun je eenvoudig meten of jouw interne communicatiecampagne wel of niet efficiënt is. En misschien is de update ook juist de prikkel die je nodig had om eens naar andere communicatiekanalen te kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een interne podcast?[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”paars” woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

Heb jij hulp nodig bij het definiëren van de juiste doelen voor jouw interne communicatiecampagne? Laat het ons weten! Onze consultants denken graag mee over jouw vraagstuk.

[/vc_column_text][vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#330072″ custom_text=”#ffffff” shape=”round” size=”lg” align=”center” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fas fa-long-arrow-alt-right” add_icon=”true” link=”url:%2Fcontact”][/vc_column][/vc_row]

Recente artikelen