In onze vorige blog vertelde Janna wat organisaties kunnen leren van datingprogramma’s zoals First Dates. Een relatie draait om verbinding en vertrouwen, ook in de relatie tussen een organisatie en haar medewerkers. Maar om zeker te weten dat je op het juiste pad zit, is het belangrijk dat je het effect van je inspanningen meet en op basis van je data aanpast. In deze blog vertelt Onno Rompa, Managing Director van Funk-e,waar je op moet letten als je gaat meten.
Meten = weten
In interne communicatie is het, net als in marketing, heel belangrijk om te weten wat werkt en wat niet. Alleen door te meten, kun je het meeste uit je investering halen. Meten geeft inzicht in de effectiviteit van je communicatie en stelt je in staat om verbeteringen door te voeren waar nodig. Het helpt je bij het identificeren van de meest succesvolle strategieën en knelpunten.
De kracht van continue feedback
Een goede feedbacktool helpt je waardevolle inzichten te verzamelen. Zo zie je direct hoe je de efficiëntie van je communicatiestrategie kunt verbeteren. Het helpt je snel te reageren op de behoeften en voorkeuren van je medewerkers. Het is als een thermometer die voortdurend het sentiment binnen je organisatie meet, waardoor je de impact van je communicatie steeds beter gaat begrijpen. En nee, dit hoeft niet met eindeloze vragenlijsten. Het gaat hierbij om gericht vragen van feedback aan een selectieve groep mensen die representatief is voor je vooraf gedefinieerde personas en communicatiedoelgroepen.
Bouw een brug met een medewerkerspanel
Het opzetten van een medewerkerspanel is een andere effectieve manier om de stem van je medewerkers te horen. Zo’n panel kan dienen als een soort microkosmos van je hele organisatie, waardoor je specifieke inzichten krijgt die anders misschien verborgen blijven. Panels nodigen uit tot open dialoog, waardoor je communicatiestrategieën kunt testen en verfijnen in een gecontroleerde omgeving voordat je ze op grotere schaal uitrolt.
Verdiep je inzichten met diepte-interviews
Kwalitatieve diepte-interviews zijn een andere mooie manier om de nuances van de percepties en ervaringen van je medewerkers beter te begrijpen. Deze interviews geven je inzicht in de redenen achter bepaalde reacties op je communicatie-inspanningen, waardoor je een meer gedetailleerd beeld krijgt van wat werkt en waar verbetering nodig is.
Begrijp het bereik van je communicatie
Het is ook heel belangrijk om het bereik van je communicatie te meten. Hoeveel mensen openen je communicatie, lezen het en reageren erop? Dat geeft je een duidelijk beeld van de effectiviteit van je boodschappen. Hierdoor leer je steeds beter welke vorm van communicatie bij welke doelgroep aansluit. Deze veelal meer kwantitatieve data kun je vrij eenvoudig halen uit de analytics van bijvoorbeeld je webpagina, podcasts of de tool die je gebruikt voor je emailmarketing.
Streef naar de een-op-een-dialoog
Idealiter wil je laagdrempelige een-op-een-communicatie realiseren. Die date aan dat tafeltje, maar dan op organisatieniveau. Directe en persoonlijke communicatie is de sleutel tot medewerkers- én klanttevredenheid. Er zijn tal van mogelijkheden die klantcontact persoonlijker en gerichter maken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de mogelijkheden die WhatsApp Business biedt. Zo is het= bijvoorbeeld mogelijk om alle inkomende berichten – of dat nu telefonisch is, per sms of WhatsApp of via webchat – te centraliseren. Dit maakt het beheren van klant- en medewerkerscommunicatie een stuk overzichtelijker en efficiënter.
Maak je inzichten visueel
Het visualiseren van je data en inzichten door middel van een eenvoudig dashboard is onmisbaar. Met een goed ingericht dashboard zie je in een oogopslag wat je communicatieprestaties zijn, waardoor je snel informatie kunt delen met interne stakeholders. Dit verbetert de transparantie, helpt je om je successen te delen en samen te werken aan verbeterpunten.
Laat data je gids zijn
Wanneer je het hebt over het effectief communiceren van een verandering binnen een organisatie, wil je niet blindvaren op je onderbuikgevoel. Door je acties te baseren op harde data en slimme analyses, zorg je dat je strategie is afgestemd op de werkelijke behoeften en reacties van je medewerkers. Dit is een continu leertraject waarbij elke cyclus van feedback en aanpassing je dichter bij je doel brengt: een echt betrokken en goed geïnformeerde organisatie.
Laat je inspireren
Door te meten verhoog je de efficiëntie van je campagne en baan je een weg voor gerichte acties die de betrokkenheid en tevredenheid van je medewerkers verbeteren. Wil je meer weten? Plan dan direct een 15-minuten afspraak in mijn agenda en ontdek hoe we jouw ideeën tot leven kunnen brengen!
Mogen we je blijven inspireren over verandercommunicatie en hoe je dit effectief kunt toepassen? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden. Plan dan direct een 15-minuten afspraak in mijn agenda