We vertelden al eerder over de kracht van Arjen Lubach. Lubach is heer en meester in het begrijpelijk maken van complexe onderwerpen. Hij weet zelfs helder uit te leggen hoe het met de formatie staat. Is dat knap of is dat knap? Dat doet hij door zich in te leven in de doelgroep, storytelling te gebruiken, buzzwords te vermijden, en visuele ondersteuning en humor te combineren. In deze blog laat Onno Rompa, Managing Director van Funk-e, zien wat organisaties daarvan kunnen leren.
Non-communicatie
Effectieve interne communicatie. Het klinkt zo simpel, maar in praktijk gaat het maar al te vaak mis. De voornaamste reden is dat men simpelweg niet communiceert. Nul, nada, niente, rien, ничего. Dit kan zijn doordat men het vergeet, of omdat men het niet durft. Wat de reden ook is dat communicatie achterwege blijft, één ding is zeker: door niet te communiceren, komt je boodschap niet over.
Overcommunicatie
Een andere valkuil is dat je alles in één keer wil vertellen. Je overlaadt medewerkers met veel te veel informatie in één keer, zonder rekening te houden met de diverse behoeften van je verschillende doelgroepen. Je brengt gewoon een stortvloed van e-mails de wereld in en hoopt dat je medewerkers de boodschap wel begrijpen. Geloof me: dat gaat niet gebeuren.
Verkeerde boodschap
Dat brengt me bij de derde valkuil. Je communiceert wel, maar zonder je boodschap af te stemmen op de behoeften van je doelgroep. Je communiceert vanuit je eigen perspectief. Stel: je lanceert een nieuw systeem: natuurlijk kun je uitleggen waar het rode knopje voor dient of dat het blauwe knopje verplaatst is van linksboven naar rechtsonder. Maar als je vergeet uit te leggen waaróm deze veranderingen nodig zijn, zal je boodschap nooit landen bij je doelgroep.
De lessen van Lubach
Leef je in de behoeften van je doelgroep in. Vraag je af wat de verandering voor hen betekent en hoe je deze relevant kunt maken. One size fits all werkt niet. Je zult je – soms complexe – boodschap moeten afstemmen op het kennisniveau en de houding van de ontvanger. Niet iedereen hoeft alles altijd volledig tot in detail te weten en te kunnen toepassen. Dit is volledig afhankelijk van het gedragsdoel dat je voor ogen hebt.
- Spreek de taal van je doelgroep:
Dat brengt me bij het volgende punt. Vermijd vakjargon, interessante terminologie en allerlei buzzwords. Jij bent misschien dagelijks met het onderwerp bezig, je medewerkers zijn dat niet. Versimpel je boodschap, maak het behapbaar en gebruik taal die je doelgroep spreekt. Je kunt wel nieuwsbrieven vol lappen tekst blijven afvuren op bijvoorbeeld de buitendienst, maar als niemand ze leest, ga je uiteraard je doel nooit bereiken.
- Gebruik humor en visuele communicatie:
Zet humor en visuele elementen in om ingewikkelde informatie toegankelijk en herkenbaar te maken. Wedden dat de boodschap dan beter blijft hangen?!
Samenvattend gaat het er dus om de juiste boodschap, op het juiste moment via het meest relevante en meest effectieve kanaal te verspreiden. Het lijkt wel marketing… ;-) En dat is het ook, in zekere zin. Net als in marketing is het in de interne communicatie cruciaal om te weten wat werkt en wat niet. Meten = weten. Analyseer het effect van je inspanningen en pas ze aan op basis van je data. Door te kijken naar hoeveel mensen onze communicatie openen, lezen, en erop reageren, leer je steeds beter begrijpen wat werkt en bij wie en wat z’n doel voorbij schiet. Hier komen we binnenkort uitgebreider op terug in een volgende blog.
Laat je inspireren
Wil je dieper duiken in dit onderwerp? Download dan ons Interne Communicatie Boek, waarin we een heel hoofdstuk wijden aan visual storytelling. Of laat je inspireren door wat wij voor Dura Vermeer hebben gedaan.
Mogen we je blijven inspireren over visual storytelling en hoe je dit effectief kunt toepassen? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.