Hoe visual storytelling je boodschap tot leven brengt

Heb je je wel eens afgevraagd waarom er vaak afbeeldingen worden gebruikt om dingen uit te leggen in plaats van tekst? Denk bijvoorbeeld aan de icoontjes die duidelijk maken dat je ergens geen afval op de grond mag gooien. De afbeeldingen worden niet alleen gebruikt om de regel ook voor mensen duidelijk te maken die een andere taal spreken (ook al is dat uiteraard erg handig). De voornamelijke reden is dat het menselijk brein afbeeldingen beter kan verwerken dan platte tekst. En dingen die we beter kunnen verwerken kunnen we ook makkelijker onthouden. En dat verhoogt dan weer de kans dat we de regels ook daadwerkelijk gaan opvolgen. Op zich logisch, toch? Dit effect is niet alleen super handig om regels duidelijk te maken, maar je kunt het ook gebruiken in je interne communicatiestrategie!

Het werkt in elke situatie

Visual storytelling heeft niet alleen een groter leereffect als het gaat om regels zoals ‘gooi je afval niet op de grond’. Het werkt in elke situatie. Dat is nou eenmaal hoe onze hersenen werken. Zelfs in situaties waar helemaal geen afbeeldingen gebruikt worden. Dan verzinnen we er namelijk zelf wel eentje bij. Geloof je het niet? Denk dan even terug aan het laatste (fictie) boek dat je hebt gelezen. Speelde het verhaal ergens waar je zelf wel eens bent geweest? Dan is de kans groot dat je beelden uit je eigen herinnering voor je zag tijdens het lezen. Maar zelf als het gaat om een locatie die je nog nooit in het echt hebt gezien zorgt ons brein ervoor dat er plaatjes komen bij het verhaal dat je leest. Iedereen die Harry Potter heeft gelezen (zonder de film eerst gezien te hebben) is in zijn hoofd door een eigen versie van Zwijnstijn gewandeld voor Chris Columbus ons liet zien hoe zijn beeld van de tovenaarsschool eruit ziet. En als je nu denkt aan dat laatste boek dat je hebt gelezen, dan zie je waarschijnlijk ook geen woorden en letters voor je. Je denkt aan het verhaal, en de kans is groot dat je het verhaal in beelden voor je ziet.

We zijn allemaal visueel ingesteld

Nog een voorbeeld nodig? Bij het lezen van een boek zijn we vaak blij met de beelden die onze hersenen erbij verzinnen. Daardoor komt het verhaal echt tot leven. Maar we kennen allemaal situaties waarin je dat liever niet zou willen. Bijvoorbeeld als anderen ons een smerig verhaal vertellen. Vaak hoor je dan mensen zeggen dat ze visueel zijn ingesteld en het liever niet hadden willen horen. Herkenbaar? Dat is dus heel normaal, want wij zijn allemaal visueel ingesteld. En van dit effect kun je dus ook gebruik maken in jouw interne communicatiestrategie.

Hoe werkt visual storytelling?

Het menselijke brein kan afbeeldingen dus beter en veel sneller verwerken en onthouden dan tekst. Dat ligt met name aan het feit dat een afbeelding in één oogopslag veel meer informatie kan transporteren dan tekst. Als je ergens een icoontje ziet met een verbodteken weet je direct: Dit mag niet. Afval op de grond gooien bijvoorbeeld. We hebben namelijk geleerd dat doorgestreepte afbeeldingen meestal betekenen dat iets verboden is. En ondanks de zin ‘Geen afval op de grond gooien’ relatief kort is, heeft ons brein er iets meer moeite mee (ook al merken we er zelf niet zo veel van). En dan komt er nog bij dat een stukje tekst vaak minder opvalt dan een icoontje of een afbeelding. De kans dat we onthouden wat er stond is dus ook een stuk kleiner. Dat geldt vooral voor informatie die we niet specifiek hebben opgezocht of waarvan we nog niet wisten dat het relevant voor ons is.

Vooral toepassen op complexe situaties

Dit werkt natuurlijk niet alleen voor dingen die verboden zijn. Je kunt het effect ook toepassen op complexere situaties. Door slim gebruik te maken van afbeeldingen kun je jouw boodschap namelijk ondersteunen. Op die manier kun je de tekst ook terugbrengen naar een minimum. Daardoor wordt je boodschap veel duidelijker en makkelijker te begrijpen voor je doelgroep. En het valt meer op. Als een afbeelding niet genoeg is, kun je ook bewegende beelden gebruiken. Ook animaties kunnen jouw boodschap met visual storytelling ondersteunen.

Om het leereffect nog verder te optimaliseren kun je het beste gebruik maken van personages of karakters in jouw visual storytelling. Karakters kunnen namelijk veel makkelijker emoties overbrengen dan een stuk tekst. En emoties zorgen, net als goede voorbeelden, voor herkenbaarheid bij jouw doelgroep. Herkenbaarheid verhoogd de kans dat jouw boodschap overkomt en blijft hangen. Super handig dus! Wij maken er zelf ook gebruik van. Bijvoorbeeld in de deze animatie. Daarmee kunnen wij veel beter en korter uitleggen waarom onze klanten ons nodig hebben dan in een stuk tekst. Duidelijk, toch?

 

Wil jij jouw boodschap effectiever overbrengen door middel van visual storytelling? Neem contact op! Ons creatieve team gaat graag aan de slag om een unieke stijl te ontwikkelen en jouw verhaal helder over te brengen. 

Recente artikelen