[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Een verandering binnen een bedrijf betekent niet alleen dat er processen opnieuw moeten worden ingericht. Het betekent ook stress, onzekerheid en soms onvrede bij medewerkers. Vooral als het verandertraject niet goed intern gecommuniceerd wordt. In een tijd waarin stress en onzekerheid een vast onderdeel van het dagelijkse leven zijn kan dit ten koste gaan van de productiviteit en samenwerking. In extreme gevallen kan het zelfs de laatste druppel zijn voor een burn-out van de medewerker. Daarom is goede interne communicatie en dialoog met het team belangrijker dan ooit.
Het afgelopen jaar stond in het teken van een wereldwijde pandemie. En dat heeft duidelijk laten zien: Interne communicatie is juist in onzekere tijden cruciaal om een bedrijf draaiende te houden. Elke maatregel of versoepeling bracht nieuwe aanpassingen met zich mee. Na elke persconferentie moest opnieuw worden gekeken hoe de situatie voor het bedrijf verandert (of niet). Het was voor iedereen een onzekere tijd, vooral met een oog op de economie. Bij medewerkers heeft dit voor veel extra stress gezorgd. Ineens moest iedereen thuis werken (en een thuiskantoor inrichten), bleven kinderen thuis en waren sommige banen niet meer veilig. Als er dan nog een ingrijpende verandering binnen het bedrijf bij komt kan dit snel leiden tot nog meer stress en onvrede. In een stressvolle situatie zit immers niemand op extra stress te wachten. In extreme gevallen kan zo’n situatie tot verzuim door burn-out klachten of het ontvreemden van medewerkers en bedrijf leiden. Maar verandertrajecten uitstellen tot het einde van de pandemie is vaak ook geen optie.
Het belang van interne communicatie
Maar hoe voorkom je als werkgever stress en onvrede bij werknemers tijdens een verandertraject? Door interne communicatie! Het klinkt in eerste instantie erg logisch en simpel. Maar in de praktijk houdt goede interne communicatie wel meer in dan één berichtje op het intranet of een mail naar alle collega’s. Vooral complexe verandertrajecten hebben duidelijk meer aandacht nodig. Denk aan de introductie van een nieuw systeem of een wijzigingen in de strategie van het bedrijf. Medewerkers zullen hier dagelijks mee moeten werken. Daarom hebben ze voldoende uitleg nodig. Door goede interne communicatie kun je draagvlak voor het verandertraject creëren binnen het bedrijf.
Daarbij is het erg belangrijk om vooral te kijken naar de behoeften van de medewerkers. Welke informatie hebben zij nodig en op welk moment? Waar sommigen meer technische details nodig hebben, willen anderen juist praktische uitleg over hoe het systeem gebruikt moet worden. De informatiebehoefte kan dus nogal verschillen tussen de afdelingen. Het is dan wel cruciaal om ervoor te zorgen dat de juiste informatie op het juiste moment en op de juiste manier bij de juiste mensen terecht komt.
Waarom, wat en hoe?
Maar hoe weet je wie wanneer welke informatie nodig heeft? Ten eerste is het altijd belangrijk om de informatie aan te laten sluiten bij het kennisniveau van de werknemers over het onderwerp. Daarnaast is het cruciaal om stil te staan bij de drie vragen van het informatieverwerkingsproces: Waarom, wat en hoe? Het kan natuurlijk per afdeling of per interne doelgroep verschillen in welke fase van het proces de medewerkers zijn. Alsnog is het altijd belangrijk om even stil te staan bij elke vraag.
Het is namelijk cruciaal dat je doelgroep in het begin begrijpt waarom de verandering nodig is. Waarom is ervoor gekozen om het verandertraject te implementeren? Welke voordelen heeft de verandering voor de doelgroep in kwestie? Door doelgroepen binnen het bedrijf te segmenteren kun je het antwoord op deze vraag zo goed mogelijk personaliseren.
Pas nadat je de redenen achter het verandertraject hebt uitgelegd (en draagvlak hebt gecreëerd) is het tijd om te vertellen wat er precies gaat veranderen. En vooral ook wat de invloed van het verandertraject op het dagelijkse werk van je doelgroep is. Als laatste geef je meer uitleg over hoe het allemaal moet gebeuren. Hoe kan de medewerker jou helpen om het verandertraject succesvol te implementeren? En welke informatie heeft hij of zij daarvoor nodig?
Door deze drie vragen te beantwoorden neem je automatisch onzekerheid en stress weg bij de werknemers. Maar zorg je ook ervoor dat ze begrijpen waarom het verandertraject voor hen zelf relevant is. Op die manier creëer je duidelijke verwachtingen en communiceer je tegelijkertijd wat er van de werknemers wordt verwacht. Het resultaat? Tevreden en betrokken medewerkers die jou helpen om het verandertraject een succes te maken!
[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”paars” woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]
Wil jij ook draagvlak creëren binnen jouw bedrijf voor een groot verandertraject? Neem contact op met ons consultancy team! Wij helpen je graag om een effectief en meetbaar intern communicatieplan te maken!
[/vc_column_text][vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#330072″ custom_text=”#fffffffff” shape=”round” size=”lg” align=”center” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fas fa-long-arrow-alt-right” add_icon=”true” link=”url:%2Fcontact”][/vc_column][/vc_row]