Minder, minder. Woorden eruit, beeld erin bij de belastingdienst

Helder communiceren is niet bepaald een sterke kant van onze overheid. Denk bijvoorbeeld aan de ingewikkelde, vaak tegenstrijdige informatie tijdens de coronacrisis, of de lange, ontoegankelijke teksten van de belastingdienst, vol met jargon. Zo gaan belangrijke boodschappen verloren in een brei van woorden. In deze blog legt Onno Rompa, Managing Director van Funk-e, uit hoe de belastingdienst haar communicatie kan verbeteren, zodat complexe informatie begrijpelijker en toegankelijker wordt voor iedereen.

Kloof tussen overheid en burgers

Zoals ik al schreef in een eerdere blog, wordt het weleens tijd dat de overheid helder gaat communiceren. Je zou denken dat we wel geleerd hebben van de coronaperiode. Niet alleen was de communicatie destijds inconsistent en onduidelijk, ook spraken verschillende bronnen verschillende talen, en was de toon veel te directief, wat de kloof tussen overheid en burgers niet ten goede kwam.

De belastingdienst

Nu we het dan toch over afstand tussen overheid en burgers hebben, kan de belastingdienst er ook wat van. Complexe en verwarrende informatie, te veel tekst en te weinig visuele ondersteuning. Lange documenten vol jargon zorgen er alleen maar voor dat belangrijke boodschappen verloren gaan, terwijl visuele hulpmiddelen veel meer duidelijkheid bieden, dat vertelde Janna al in haar blog over visual storytelling.

Visual storytelling als eerste stap

De belastingdienst kan een slimme move maken als ze visuele storytelling eens gaan omarmen. Door belangrijke informatie te ondersteunen met infographics en schema’s kunnen ze complexe belastingregels beter uitleggen. Deze aanpak maakt het voor burgers makkelijker om te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en verlaagt de kans op misverstanden en fouten.

Snelle en efficiënte aanpassingen zijn mogelijk

Het mooie is dat deze veranderingen niet lang hoeven te duren. Een eenvoudige infographic of verhelderende animatie kan vaak in korte tijd worden gemaakt. Zo kan de belastingdienst snel flinke vooruitgang boeken in het verbeteren van hun communicatie met het publiek.

Waarom eenvoud werkt

Eenvoudige communicatie werkt omdat het de essentie van een boodschap direct overbrengt. Het bijzondere is dat de overheid zelf adviseert om altijd eenvoudig Nederlands te hanteren: ‘Dat geldt niet alleen voor mensen met een lager opleidingsniveau. Ook hoger opgeleiden en professionals lezen meestal liever teksten op taalniveau B1 dan op taalniveau C1. Een tekst op taalniveau B1 leest namelijk gemakkelijker en sneller. Zeker als je teksten online leest, bijvoorbeeld op je smartphone.’

Minder, minder

Het gebruik van minder woorden dwingt de zender om zich te concentreren op wat echt belangrijk is. Focus op visuele ondersteuning is niet alleen nóg aantrekkelijker, maar ook veel effectiever om betrokkenheid en begrip te vergroten. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt dat lezers verdwalen in een zee van overbodige informatie.

Nieuwsgierig?

Wil jij ook meer helderheid en eenvoud in jouw communicatie? Bij Funk-e weten we hoe je complexe boodschappen omzet in visuele, toegankelijke en effectieve communicatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Mogen we je blijven inspireren? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen