Motiveer je talent met effectieve communicatie

In de krappe arbeidsmarkt van vandaag is het belangrijker dan ooit om je medewerkers gemotiveerd te houden. Bedrijven strijden om talent, en het behouden van gekwalificeerde medewerkers is misschien nog wel uitdagender dan ze aan te trekken. Gemotiveerde teams zijn niet alleen productiever, maar dragen ook bij aan een positieve werksfeer. In deze blog vertelt Janna De Cort, Head of Innovation bij Funk-e, hoe je met effectieve interne communicatie het verschil maakt tussen een gemotiveerd en een gedemotiveerd team.

Waarom medewerkers soms hun motivatie verliezen

Voordat ik inga op het belang van communicatie, is het zaak te begrijpen waarom medewerkers soms hun motivatie verliezen. Misschien is er onduidelijkheid over hun rol, voelen ze zich niet gehoord of ervaren ze een gebrek aan erkenning? Stel je voor dat je regelmatig nieuwe ideeën inbrengt tijdens vergaderingen, maar dat je ideeën nooit serieus worden genomen door het management. Nogal logisch dat dit leidt tot gevoelens van frustratie en demotivatie.

Motiveren begint met goed luisteren

De eerste stap om motivatieproblemen aan te pakken, is simpelweg goed luisteren naar wat er speelt op de werkvloer. Als organisaties ons inschakelen, starten we met grondig doelgroeponderzoek. Daarnaast vinden we het heel belangrijk om de organisatie goed te leren kennen. De cultuur van een organisatie wordt immers gevormd door haar eigen geschiedenis en achtergrond. Die is anders bij een snelgroeiend familiebedrijf dan bij een start-up, en de cultuur bij een klein bureau is anders dan die van een corporate onderneming. Kortom, de cultuur en geschiedenis van een organisatie zijn van onschatbare waarde als je wilt weten hoe je mensen kunt motiveren.

Communicatie als verbindende factor

Effectieve interne communicatie fungeert als de lijm die medewerkers en teams verbindt met de strategie van een organisatie. Het helpt je de kloof te overbruggen tussen zichtbare elementen zoals processen, werkmethoden, actieplannen en mijlpalen, en de onzichtbare elementen zoals de verhalen van medewerkers en lessen uit het verleden.

De praktijk: waarom communicatie vaak tekortschiet

In de praktijk wordt dit toch vaak over het hoofd gezien. Een voorbeeld. We stappen massaal over naar de moderne werkplek, vaak op basis van een omgeving zoals Microsoft 365. Er is niets mis met Microsoft 365, begrijp me niet verkeerd, maar als mensen al jaren op een bepaalde manier werken, mag je daar niet zomaar aan voorbij gaan. De werkwijze in een organisatie is onderdeel geworden van de cultuur, en het introduceren van een nieuwe IT-oplossing kan ingrijpend zijn. Als je voorbijgaat aan het waarom van de verandering, is de kans groot dat je medewerkers zich gaan verzetten. Dat is waar passende communicatie een cruciale rol speelt. Ik zeg niet voor niets passende communicatie, want één uniforme boodschap de organisatie in zenden gaat niet werken. Ik schreef al eerder dat het zinloos is om een heftruckchauffeur te overladen met informatie die hij of zij toch niet gaat gebruiken. Het gaat erom dat je de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste persoon krijgt. Als je dat doet, maak je de kans op een gemotiveerd team een stuk groter.

Jouw veranderproces vanaf dag één een succes maken met effectieve communicatie?

Wil jij ook de kracht van wendbare verandercommunicatie ervaren en deze inzetten in jouw organisatie? Bij Funk-e begrijpen we de uitdagingen en kunnen we helpen deze te overwinnen. Laat ons jou ondersteunen in het meekrijgen van je team en het optimaliseren van je organisatieprocessen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen! 

Mogen we je blijven inspireren? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

 

Recente artikelen