[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Inmiddels zitten we al meer dan één jaar in een wereldwijde pandemie. Een situatie die we allemaal niet aan zagen komen, en die vooral negatieve impact had. Maar het is niet allemaal slecht en er zijn ook positieve ontwikkelingen: Trends en ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de focus op duurzaamheid of deeleconomie zijn in een stroomversnelling terecht gekomen. En dat geldt ook voor wereldwijde digitale transformatie. Een ontwikkeling die tegelijkertijd een kans en een uitdaging is. En die het belang van interne communicatie nog groter maakt.
Het is niet altijd makkelijk om de concurrentie voor te blijven. Innovatie is voor bedrijven daarin cruciaal: alleen als het een bedrijf lukt om het product of dienst verder te ontwikkelen en de klantenservice te optimaliseren kan het bedrijf ook een concurrentievoordeel opdoen. In een crisis is het belang van innovatie nog groter. En de corona crisis is daar zeker geen uitzondering op: ook tijdens de pandemie werden bedrijven bijzonder innovatief. En dat was ook nodig. Kijk bijvoorbeeld naar de horeca ondernemers, die binnen no-time afhaal menu’s klaar hadden staan om open te kunnen blijven. Maar wat voor kleine bedrijven geldt, is zeker ook waar voor de grote spelers. Het verschil zit hem alleen in de interne communicatie. Hoe groter het bedrijf in kwestie, hoe moeilijker het wordt om alle medewerkers op de hoogte te houden over productontwikkelingen en interne verandertrajecten. Vooral in tijden waarij wij vrijwel alles online doen en consumeren, van ons werk tot sociale contacten. Daarom is goede verandercommunicatie belangrijker dan ooit.
Verandering is noodzakelijk
In maart 2020 moest ineens alles digitaal. Werken op afstand werd snel het nieuwe normaal. Binnen enkele weken was iedereen eraan gewend om meetings als videocalls te houden in plaats van op kantoor. Door het feit dat het even niet anders kon kwam de wereldwijde digitale transformatie in een stroomversnelling terecht. Op zich een positieve ontwikkeling, maar wel eentje die weer nieuwe uitdagingen met zich mee brengt. Onder andere wordt het verschil tussen de jongere en oudere generaties werknemers steeds duidelijker.
Het verschil is er natuurlijk al langer, maar wordt door de digitale transformatie zichtbaarder: jonge generaties, specifiek Millenials en Gen Z, hebben een andere informatiebehoefte dan oudere generaties. Waar mensen die binnen nu en 10 jaar met pensioen gaan moesten wennen aan allemaal digitale gadgets, zijn Millenials en jongere generaties opgegroeid met het internet. Smartphones kennen ze al vanaf ze klein zijn. Deze jonge generaties die een steeds groter deel van de arbeidsmarkt veroveren zijn gewend aan persoonlijke en doelgerichte communicatie. Zij zijn over het algemeen individualistischer en daarom ook vaak minder loyaal tegenover een werkgever dan oudere generaties die jaren voor hetzelfde bedrijf blijven werken. Een verschil dat vraagt om een andere communicatieaanpak. De uitdaging is daarbij niet alleen om de oudere generaties werknemers (en de expertise die ze over de jaren hebben opgebouwd) aan boord te houden. Maar ook om jongere generaties digitaal te bereiken op een manier die ervoor zorgt dat jouw boodschap over komt en dat iedereen betrokken blijft. Dat is zeker geen makkelijke klus voor interne marketeers.
Persoonlijke en doelgerichte communicatie
Vooral jonge generaties werknemers zijn dus toe aan persoonlijke en doelgerichte communicatie. Daarom is interne massa communicatie al lang geen oplossing meer. Leuk dat een lid van het management team een algemene presentatie heeft gemaakt en die graag wil delen met alle werknemers, maar daarmee schiet je dus je doel voorbij. Een kort berichtje op het intranet plaatsen? Het wordt waarschijnlijk door een groot deel van de werknemers niet eens gelezen. Ook geen ideale oplossinge voor het communiceren van een verandertraject dus. Maar hoe communiceer je een verandertraject dan wel succesvol?
Een verandertraject is altijd belangrijk voor het bedrijf: Je hoopt door de verandering immers een concurrentievoordeel te behalen en je manier van zaken doen te optimaliseren. Daarom is het ook zo belangrijk dat het verandertraject intern efficiënt gecommuniceerd wordt. Je wilt er zeker van zijn dat iedereen binnen het bedrijf op de hoogte wordt gebracht en idealiter ook meewerkt aan het verandertraject. De ideale manier om dat te doen is doelgerichte, snelle en persoonllijke communicatie. Bij externe marketing doen we dit al jaren, daarom kun je hier veel van leren: er worden allemaal tools gebruikt om de verschillende doelgroepen zo efficiënt mogelijk te bereiken. En dat kan (en moet!) dus ook bij interne communicatie.
De eerste belangrijke stap is, net zoals bij externe marketing, het segmenteren van doelgroepen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de verschillende afdelingen binnen het bedrijf, maar houd zeker ook rekening met de verschillende generaties werknemers. Ook de informatiebehoefte kan verschillen, en is een handige indicatie voor de segmentatie van doelgroepen. Probeer zo veel mogelijk informatie over elk segment te verzamelen. Welke informatie hebben ze nodig? Wat is hun standpunt als het gaat om het verandertraject? En hoe kun je ze het beste bereiken?
De impact van (goede) interne communicatie
Zodra je weet hoe je de verschillende doelgroepen kunt bereiken en wat ze precies nodig hebben kun je ook gericht communiceren. Een belangrijke stap als je een verandertraject succesvol wilt communiceren. Vooral als het verandertraject bepaalde gedragsveranderingen van een of meerdere doelgroep(en) vereist. Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van een nieuwe software: een verandertraject dat pas succesvol is als de medewerkers er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Als ze het niet (of niet op de juiste manier) doen behaal je immers ook de concurrentievoordelen van een nieuwe software niet. Door de interne communicatie efficiënt en doelgericht te maken, bespaar je het bedrijf dus ook veel tijd en geld die je anders kwijt zou zijn aan herhaling van je boodschap, meetings met verschillende teams om de software nog een keer uit te leggen of zelfs het falen van de introductie van het verandertraject. Daarom zijn interne communicatie experts ook de nieuwe helden van communicatie – zij zijn de mensen die ervoor zorgen dat een verandertraject ook daadwerkelijk het effect heeft waarop je hoopt.
En het wordt hoog tijd om dat te herkennen. Terwijl externe marketers al jaren slimme tools hebben en grote budgetten krijgen toegewezen om hun doelgroepen zo efficiënt mogelijk te benaderen hadden interne marketeers het veel moeilijker. Vaak was er weinig tot geen budget beschikbaar omdat het belang niet werd gezien. Of lag de interne communicatie bij andere afdelingen en waren verantwoordelijkheden niet duidelijk. Is het nu aan HR of aan marketing om deze rol in te vullen? Door de pandemie is er meer duidelijkheid over gekomen. Maar om de concurrentie op de lange termijn voor te blijven is het noodzakelijk om hierin nog een stap verder te gaan: Er moet een intern communicatieplan komen en interne communicatie moet een prioriteit binnen het bedrijf worden. Vooral als verandertrajecten efficiënt gecommuniceerd moeten worden.
Niet het wiel opnieuw uitvinden
Gelukkig is het helemaal niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden om efficiënt intern te communiceren. hoe cruciaal goede verandercommunicatie ook is, het betekent niet dat je elke keer alles opnieuw hoeft te verzinnen. Er zijn genoeg digitale tools die al jaren worden gebruikt in externe communicatie. En dat geldt vast ook voor jouw bedrijf. Kijk goed of er niet tools tussenzitten die je ook kunt gebruiken voor interne communicatie. Zo kun je tools niet alleen gebruiken om interne communicatie te automatiseren, maar ook om jouw campagne meetbaar te maken. Zodra je een communicatieplan hebt opgesteld voor jouw verandertraject kun je dan ook bijsturen waar nodig. Op de externe communicatieafdeling doen ze dat al lang. Gebruik de wereldwijde pandemie als wake-up call om jouw interne communicatie op orde te krijgen. En geef interne communicatie experts de aandacht en het budget dat ze verdienen. Nog heb je kans om interne communicatie in jouw voordeel te gebruiken.
[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”paars” woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]
Benieuwd hoe wij ervoor zorgen dat ook de interne marketeers binnen jouw bedrijf helden worden? Neem contact op met ons consultancy team en ontdek onze unieke opzet en uitrol voor efficiënte interne communicatie.
[/vc_column_text][vc_btn title=”Neem contact op” style=”custom” custom_background=”#330072″ custom_text=”#ffffff” shape=”round” size=”lg” align=”center” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fas fa-long-arrow-alt-right” add_icon=”true” link=”url:%2Fcontact”][/vc_column][/vc_row]