Waarom snijden in het communicatiebudget een slechte keuze is

Het nieuwe kabinet heeft plannen aangekondigd om 100 miljoen euro te snijden in het communicatiebudget en meer dan een derde van de communicatiebanen zal verdwijnen. Een beslissing die veel vragen oproept. In deze blog vertelt Onno Rompa, Managing Director van Funk-e, waarom hij denkt dat deze bezuinigingen risico’s met zich meebrengen.

Onsje minder

Het feit dat het kabinet wil snijden in het communicatiebudget vind ik nogal dubbel. Aan de ene kant: veel overheidscommunicatie is – laten we eerlijk zijn – om maar iets te communiceren, dus dat mag best een onsje minder. Aan de andere kant is er ook nog veel ruimte voor verbetering. Neem de toeslagenaffaire. Daar werd oeverloos om de hete brij heen gedraaid. Waarom geef je mensen niet meteen duidelijkheid? Transparantie en heldere boodschappen hadden veel ellende kunnen voorkomen. Ik snap dat het hier om een enorm moeilijk onderwerp ging, maar snijden in het communicatiebudget maakt het er niet makkelijker op.

Het belang van transparantie

Net zoals overheden, worstelen ook organisaties vaak met complexe communicatie tijdens veranderprocessen. Bij fusies, overnames of reorganisaties is duidelijke en tijdige communicatie bepalend voor succes. Wanneer er niet goed gecommuniceerd wordt, kunnen medewerkers zich onzeker en niet betrokken voelen, wat leidt tot weerstand, lagere productiviteit en mogelijk leegloop. Ik snap: als er een overname is, mag je niet direct alles delen met je medewerkers. Als er een bepaalde tender gewonnen is, kun je niet stantepede alles communiceren. Maar vertel dát dan, vertel dat je aan regels gebonden bent, maar dat er een heldere visie ligt, en dat je die stap voor stap aan het uitwerken bent. Neem iedereen mee in jouw journey zodra dat kan. Transparantie bouwt bruggen tussen het management en de medewerkers, waardoor de kans op succes aanzienlijk toeneemt. Het is net als met die date: het draait allemaal om vertrouwen.

Authentieke communicatie is goud waard

Of je daar een heel peloton aan communicatiespecialisten voor nodig hebt, waag ik te betwijfelen. Het gaat erom dat de communicatie authentiek is en rechtstreeks vanuit het hart van de organisatie komt. De boodschap moet op een eerlijke en toegankelijke manier worden overgebracht en zijn aangepast aan de doelgroep. Dit betekent dat communicatie niet alleen informatief moet zijn, maar ook begrijpelijk en relevant voor de ontvangers.

Lessen uit de coronapandemie

Laten we even teruggaan naar de politiek. Begrijp me niet verkeerd, ook politici doen hun best om het goed te doen. Maar het komt vaak toch wat gekunsteld en stijfjes over, terwijl het gewoon bedoeld is voor Johnny en Fatima en Anita en Roberto. Maar als het gaat om gericht en doelgroepspecifiek communiceren, valt er nog wel iets te leren. Neem de coronapandemie. De urgentie was er, maar er ging van alles mis.

Inconsistentie en verwarring rondom de maatregelen leidde tot veel onduidelijkheid bij de bevolking. De adviezen veranderden regelmatig en er waren meerdere bronnen die niet vanuit één organisatie spraken, wat te veel ruimte voor twijfel liet. De communicatie was vaak eenzijdig en top-down, zonder ruimte voor dialoog, wat een gevoel van afstand creëerde tussen de overheid en burgers. Daarnaast was er kritiek op het gebrek aan transparantie over de besluitvormingsprocessen en de wetenschappelijke basis van bepaalde maatregelen. De overheid maakte onvoldoende gebruik van visuele hulpmiddelen om de adviezen duidelijk over te brengen, en de communicatie bestond voornamelijk uit complexe en lange teksten die moeilijk te begrijpen waren. Hierdoor werden de kernboodschappen niet goed overgebracht. En tenslotte was de toon veel te directief. Met al dat ‘u moet’ en ‘u zult’ verbind je de burger ook niet echt met je boodschap.

In het kort

Het mag duidelijk zijn, ik denk dat het snijden in het communicatiebudget geen slimme keuze is. De wereld verandert in een razend tempo en alleen met goede communicatie houd je mensen betrokken. Of het nu gaat om de overheid of om het bedrijfsleven, alleen door te investeren in transparante, authentieke en doelgroepspecifieke communicatie kun je zorgen dat veranderingen soepel en succesvol verlopen en dat je problemen voorkomt. Doe je dat niet, loop je het risico dat verwarring en wantrouwen alleen maar toenemen. En daar zit niemand op te wachten.

Jouw veranderproces een succes maken met effectieve communicatie?

Wil jij ook de kracht van effectieve verandercommunicatie ervaren en deze inzetten in jouw organisatie? Bij Funk-e begrijpen we de uitdagingen en kunnen we helpen deze te overwinnen. Laat ons jou ondersteunen in het meekrijgen van je team en het optimaliseren van je organisatieprocessen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Mogen we je blijven inspireren over visual storytelling en hoe je dit effectief kunt toepassen? Abonneer je dan op onze blogs of volg onze LinkedInpagina. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en mooiste praktijkvoorbeelden.

Recente artikelen